• Jun 17 Sun 2012 22:56
  • 近況

6 月 20 日覆診: 呃人嘅,上次個醫生明明話今日覆診做埋矯正小手術,今日呢個又話今日無得做,要再約星期五下午。

等左成朝得個桔,由起身到下午一點都無飲水食早餐(以為會下麻醉藥,不敢吃喝)!呢個醫生態度麻麻,問佢問題又唔多想答,他唯一好處是說我不用戒口。好唔開心,但係喊又會流鼻涕,挮鼻涕鼻骨又痛!

改約了星期五,今次覆診紙白紙黑字寫了是日間小手術,希望星期五搞掂不用心掛掛。個醫生仲話小手術如果不成功,要全身麻醉開刀,驚!鼻骨裂了要四、五星期才康復,現在還有點疼痛,照鏡鼻子也明顯有點歪,真係好唔開心!


網誌很久沒有更新了。網誌點擊率低迷,文章白字連編,說自己是博客 blogger 也有點臉紅呢。不過這正是小女子網誌的特色(不害羞!)...

6 月 3 日啟程去了新加坡一星期,回來後很忙,而且...繼幾年前雨天滑倒屁股落地發生股災, 星期一晚撞傷了鼻子,去了急診室,星期二早上看耳鼻喉科。

照了 x-ray ,左邊托住眼鏡的鼻骨撞裂了一小條痕,幸好沒有流鼻血,無暈(該沒有腦震盪腦溢血罷) ……但係弊在, 個鼻撞歪左少少,下星期三要回去覆疹,兼做一個小手術把鼻子矯正。

所有聽到的朋友、同事的反應是: 咦,係咪可以順便整高埋個鼻……! 嗯,咳咳,其實我個鼻都唔係好扁啫!

現時鼻梁有少許疼痛,在人多的地方我會很小心用手掩蓋在鼻前,怕被人碰到令傷勢惡化。

疑問: 女明星做完矯型手術係咪咁呢?她們驚唔驚個鼻會塌、歪?!

espwong 發表在 痞客邦 PIXNET 留言(3) 人氣()


留言列表 (3)

發表留言
  • jokelib
  • Please take good care!

    P.S. I check your blog regularly for new updates.
  • 謝謝支持

    最要緊星期三早上不要打風!

    espwong 於 2012/06/18 23:09 回覆

  • l.minor
  • 以前細過試過撞到個鼻,又係歪左,醫生止咗血就算,攪到而家都歪歪地...唉~
  • 細個我試過跌親,成個下巴都係血,好番都有一小條疤;又試過玩抬轎被壓在下,肩膊骨撞裂了,停學成個學期...

    我大概也可稱為容易受傷的女人!

    espwong 於 2012/06/18 23:13 回覆

  • maymay
  • 保重呀,依家好番晒未呀?
  • 做完小手術,不過完全好番都要再等三、四星期!慘,暫時唔游得水,連星期一洗牙都要延期。

    espwong 於 2012/06/23 22:58 回覆

您尚未登入,將以訪客身份留言。亦可以上方服務帳號登入留言

請輸入暱稱 ( 最多顯示 6 個中文字元 )

請輸入標題 ( 最多顯示 9 個中文字元 )

請輸入內容 ( 最多 140 個中文字元 )

請輸入左方認證碼:

看不懂,換張圖

請輸入驗證碼