• Apr 15 Sun 2012 17:35
  • UNSW

UNSW - University of New South Wales, 又名鳥獸大學,是我混混噩噩渡過了六年的地方。想當年超多香港留學生,在 science cafeteria 左右隔鄰聽到是很地道的香港式廣東話。一月回澳洲,我也花了半天重遊舊地回憶一下那些年。

L1240954  

L1240955  

L1240987  

L1240957

大學有多個入口,最顯眼最多人出入是 Anzac Parade 的 gate

L1240956    

由 Anzac gate 入去這條路是拍畢業照的熱門景點

L1240959 

 Lower campus,Newton Building

L1240960  

Keith Burrows Theatre

L1240961 

L1240963 

L1240964 

L1240965  

Upper campus,Mathews Theatres

L1240966  

Library lawn

L1240976    

My beloved library — 想當年也常在圖書館內偷吃三文治和飲紙包飲品!

L1240968 

L1240971  

其實有沒有學生知道校徽和那幾個拉丁文的意思呢?查了 google translate,scientia 解作 knowledge,manu et mente 是 hand and mind!

L1240972 

我覺得最有意思的新設施 - 圖書館外有個 BBQ 爐,入硬幣的鐵板式烤爐

L1240979   

 

L1240973  

CLB - Central Lecture Block

L1240974 

L1240975  

返去 lower campus

L1240981  

Quadrangle

L1240983 

L1240984  

Round House

L1240985  

Corner of Anzac Parade and Barker Street

L1250068  

Long live McDonald 應該不會摺埋

L1250069  

找以前住過的地方,這是 Botany Street,以前住的那座房子在 Botany gate 的對面,看來已經重建了。

L1250070 

L1250071  

下一站是 Meeks Street,居然找了好久才找到!所以呢,以為印象深刻不會忘記的人與事,五年、十年、...再不然 廿年,三十年..都始終會淡忘的啊。又想起小儀姐所說:人生就是這樣,不是天天天晴啦,總會有點風浪的,咬實牙關就很快渡過啦。真的,不騙人,以為很難過的日子,原來一貶眼便五年、十年... 今天回頭望過去,原來當時濕濕碎!

L1250073 

L1250074

嗯,以前住那一幢呢?好像是這座罷?!

L1250077

作死搵咁耐都搵唔到,Meeks Street 咪係 perpendicular to Anzac Parade 囉,點會咁都發雞盲!原來咁多年無變的都有一件事 — 我仍然是一個路盲!

L1250080   

 

, ,

espwong 發表在 痞客邦 PIXNET 留言(6) 人氣()


留言列表 (6)

發表留言
  • joeyee
  • 哈哈, 鳥獸大學......
    有時, 會咬到出血......
  • 如果不是 jokelib 提起,我也忘了鳥獸大學這個花名!
    小小苦楚等於激勵,等於苦海翻細浪,藉著毅力恃我志氣總要步步前望...

    espwong 於 2012/04/16 19:00 回覆

  • jokelib
  • 嘩你 Double degree honors + Master?

    好多地方已經唔同晒了~ 只係間麥記係多年來凌晨 3-5am 我地搵野食就會去~
  • 讀左半年 commerce,頂唔順 accounting 轉科,undergraduate 四年,後來再返去讀年半 master ,一共六年!

    我其實覺得undergraduate program 不用強制所有學科同一年期,engineering 4 years, commerce/social sciences 3 years, medicine 6 years,因不同學科需要定長短幾好,點解香港一定耍 science, business, engineering 都齊齊四年制?

    espwong 於 2012/04/16 00:53 回覆

  • lau2tang
  • 其實可以出國留學、體驗,是一件幸福的事!
  • 真的是,由衷多謝父母供我去外國讀書。自小是一個內向鵪鶉又欠自信的人,有機會出國見識改變了我很多。

    espwong 於 2012/04/16 19:02 回覆

  • jokelib
  • 我四年 -6 獨完個 Engineering, 記得我 ACCT1001 攞 HD. 我覺得 Accounting 只係 reverse engineering of Finance, 數口夠精就唔太難.

    後未過檔去 Syd Uni 玩多兩個 Master, 貪佢平平地, Campus 又好過 UNSW.
  • jokelib 好勁,acct 1001 hd,我攞 cr 咋。最慘我數口就係唔精,無邏輯!

    Sydney U 個 main quad 好靚,可以扮牛津。不過沒有我想讀的那一科 master,所以在鳥獸從一而終。

    espwong 於 2012/04/16 23:11 回覆

  • jokelib
  • UNSW 真係太多香港人,我讀 UG 四年都無咩用 English.....

    在 USyd 反而好啲,似返在外國讀書,不過當時已經做緊野.
  • 在 UNSW 讀 ENGINEERING 的話,個年代又少 presentation/group project,真係可以由朝到晚講廣東話,香港同學會人多勢眾。

    相信,現在廣東話已經被普通話取締...

    espwong 於 2012/04/17 10:00 回覆

  • jokelib
  • 無記錯我嗰屆 70個當中, 有十幾個係香港人, 大陸人反而無.
  • 今時不同往日了,鳥獸大學內的國內同胞應該多過港燦,廣東話息微普通話當道!

    espwong 於 2012/04/19 18:48 回覆

您尚未登入,將以訪客身份留言。亦可以上方服務帳號登入留言

請輸入暱稱 ( 最多顯示 6 個中文字元 )

請輸入標題 ( 最多顯示 9 個中文字元 )

請輸入內容 ( 最多 140 個中文字元 )

請輸入左方認證碼:

看不懂,換張圖

請輸入驗證碼