沒有行程的一天,睡醒了吃早餐,收拾好行李,乘 shuttle 至名古屋駅,坐名古屋鐵路機場線至中部空港。雖然第三次由名古屋回港,什至之前一天帶同導盲犬 Mr. Q 視察過如何由地面乘電梯至車駅,這天早上仍然走錯路,仍然要走一段樓梯... 總之最後也到了中部空港。可惜沒什麼xx物產展也沒什麼特別地方名物要買。機場有免費 wifi,不過要過了 immigration 才可接駁。

L1384047 

L1384052 

吃什麼午餐好呢?Mr. Q 對味噌豬排飯一般,那家壽司店看來信不過,最後決定來「和幸」吃這個豬柳、蝦和廣島蠔定食。豬柳有肉汁,廣島蠔蠔味鮮濃,蝦則很普通。只是炸的不夠乾脆,稍嫌油膩。

L1430055 

L1430056 

第一次由名古屋回港要轉機,第二次由名古屋回港飛機誤點延遲起飛,第三次終於直航又無誤時間順利返抵香港。

L1384097  

L1384102  

其實在名古屋不用忘著買伴手禮,入了閘後的免稅店原來有「坂角総本舖」蝦片買(幸好之前在百貨公司超市沒有買錯第二種蝦片)!而且免稅店還有北海道薯條和東京banana ,意想不到的還有余市 15 年威士忌添,才 5500 円,真係抵到爛,香港要千多元!回看這次旅程,雖然很遲才計劃,也有不善之處,但總結是每天都有意外驚喜,我自己也頗滿意。

L1270301  

espwong 發表在 痞客邦 PIXNET 留言(3) 人氣()


留言列表 (3)

發表留言
  • 小彭
  • 名鐵名駅電梯應該係用百貨公司個條. 其實最好早一天搵定, 唔使拖住隻喼先搵啦!

    食緊豬扒有無試下有無WIFI呀? 未入閘都搵到有架.
  • 我們就係早一日去左視察,當時搵到條電梯架,仲諗住今次有導盲犬一同去,佢會認得路。點知,當天兩個人都失憶(我呢個路盲都預左),估唔到連導盲犬都唔可靠!

    其實找到個 softbank 的 wifi,但連唔到線....

    espwong 於 2012/03/05 09:19 回覆

  • joeyee
  • 做乜吾買盒手羽先上機食呀?
  • 因為 Mr. Q 唔喜歡食呢隻無乜肉食的味精粉雞翼!

    espwong 於 2012/03/05 13:19 回覆

  • 大頭仔
  • 正,有始有終~

    余市喺香港賣咁貴架
    等我下次抬支返嚟先~
  • 唔係間間免稅店有,上次東京成田的免稅店都唔見有余市。不過我估在百貨公司超市、街上的酒鋪買都會平過香港。

    espwong 於 2012/03/06 10:03 回覆

您尚未登入,將以訪客身份留言。亦可以上方服務帳號登入留言

請輸入暱稱 ( 最多顯示 6 個中文字元 )

請輸入標題 ( 最多顯示 9 個中文字元 )

請輸入內容 ( 最多 140 個中文字元 )

請輸入左方認證碼:

看不懂,換張圖

請輸入驗證碼