上湯燴龍蝦,唉,it's a Disaster - 買了龍蝦回家後沒有理會,兩小時拿出來,原來斬件的龍蝦浸了在一袋冰和水裡。哎呀,會不會令到鮮味流失肉質變腍?!應該一回家把龍蝦從膠袋中拿出來沖洗一下然後索乾水!洒了點生粉和龍蝦件撈一撈,希望走油時滑一點,但走油時黏鑊,炒到散哂!

L1270383.JPG 

雖然諸多錯漏,又嫌熟了少許,不過相信我,味道是相當不錯的,應該弄點伊麵墊底吸收上湯龍蝦汁。

L1270385.JPG 

豉椒蟶子反而炒的爽脆香口... 同志仍需努力。

L1270392.JPG  

,

espwong 發表在 痞客邦 PIXNET 留言(1) 人氣()


留言列表 (1)

發表留言
  • lau2tang
  • 我認為在家要整這類海鮮,壚火要夠猛之餘,又要浪費一大碗油來走油,走油時油温要控制得宜,先唔會黏鑊,咁麻煩,都係出街食畀錢又賺算囉~
  • 經過今次,我都覺得龍蝦呢類貴價海鮮,都係出去食算啦,因為唔知要做幾多次實驗才成功,成本高呀,我又唔係天才小廚師!

    espwong 於 2012/02/13 14:28 回覆

您尚未登入,將以訪客身份留言。亦可以上方服務帳號登入留言

請輸入暱稱 ( 最多顯示 6 個中文字元 )

請輸入標題 ( 最多顯示 9 個中文字元 )

請輸入內容 ( 最多 140 個中文字元 )

請輸入左方認證碼:

看不懂,換張圖

請輸入驗證碼