明明上星期六約了今天早上師傅來裝 nowTV,但昨天下午五點幾網上行的 Simon 哥哥打來話師傅明早的 job 滿哂要改期,最快改 6.30 下午。唔 happy 的我當然在電話中表示我的唔 like,但係,改變不到要改期的事實。
臨收線,Simon 哥哥:多謝你致電網上行...
我:?!Simon 哥哥,係你打俾我架...

後來諗諗下我最想要的要其實是轉新 plan 減月費兼 upgrade 300M,致電 Simon 哥哥問可否先改 plan 兼 upgrade,再在 6.30 接駁 nowTV,無人聽只有電話留言!

 


 

昨晚十時多不能上網,致電技術支援,查了十幾分鐘斷定是網上行那邊 server 有問題,半小時後仍不能上網就再致電技術支援找師傅上門
嗯,即係如果係 server 有問題,師傅上門有什麼用呢?
十二時還是不能上網,但 sorry 技術支援熱線辦公時間 9:00am - 12:00 am,明天請早...

 


九時多起床,幸好上網回復正常。

 

早上 Simon 哥哥覆 call,回覆整個 package 不能分段開始,新約必須在 nowTV 安裝後才生效,而且 upgrade 300M 的話師傅要上門換 modem
我:我個 modem 已經是光纖 wifi,不用換
Simon 哥哥:哦,但師傅要去機房啪 d 掣
我:哦... 再以最忍耐的語氣和最文明的措詞表達我的不滿..
Simon 哥哥:唔好意思,多謝意見,會把你的意見向有關方面反應
我(其實我想向你 supervisor 投訴你囉,上星期你先幫我落安裝和 upgrade 的 job order,臨時先通知人要改,好明顯係你嘅失誤)

早上十時多,網上行師傅 call 我,話十一時左右上來裝 nowTV...   吓?!好在無出街。

師傅上來裝好 nowTV
我:點先知 upgrade 左去 300M 未?
師傅:上去海外網站速度明顯快左
我(我不上網打機,又少去土豆、優酷看電視電影,不容易察覺速度明顯快左...):係咪要去機房啪 D 掣?
師傅:唔駛,server 方面調較頻寬就得...

嗱,唔好話唔提示大家,如果你打去網上行客戶服務熱線問月費計劃、安排師傅上門等等,假如答熱線的叫 Simon,你就好收線搵過第二個!

現時上下載速度,睇下過兩日是否有不同 ^^

speed.jpg  

espwong 發表在 痞客邦 PIXNET 留言(3) 人氣()


留言列表 (3)

發表留言
  • lau2tang
  • 話唔定,今日叫simon,過兩日就叫alan囉!
  • 吓... 都有可能,不過佢都好累,要不斷改名 ^^

    嗯,咁應該問埋佢職員號碼,呢樣應該唔會五時花六時變啩。

    espwong 於 2011/06/25 23:17 回覆

  • carjaswong
  • 我上台, 搬屋, 再改光纖三次上來搞, 都好順利喎...

    速度可以用speedtest試: http://speedtest.net
  • 正所謂,何必偏偏選中我... 咁啱俾我遇上囉。

    等我過兩日又試下 speedtest。

    espwong 於 2011/06/25 23:19 回覆

  • 閒遊
  • 我上個星期打上去, 又係一個叫simon的聽, 講到火都嚟埋...
  • 閒遊也講到出火,呢個 simon 都好野。

    嗱,有網友証明小女子所言非虛。所以真係勸大家,如果打網上行客戶服務熱線,接聽的叫 simon - 不要多費唇舌,收線再打過。

    espwong 於 2011/07/19 13:39 回覆

您尚未登入,將以訪客身份留言。亦可以上方服務帳號登入留言

請輸入暱稱 ( 最多顯示 6 個中文字元 )

請輸入標題 ( 最多顯示 9 個中文字元 )

請輸入內容 ( 最多 140 個中文字元 )

請輸入左方認證碼:

看不懂,換張圖

請輸入驗證碼