這次帶了一個比較正式的腳架。第一次 set 腳架,真係拿手唔成勢,8:15pm 還有幻彩詠香江,勉強在小妹幫忙下 set 好腳架,幻彩詠香江都放完!

跟著調較光圈和快門又花了不少時間,終於有一張可以接受

有船經過

時間關係(訂了 9:30pm 去不倒翁吃火鍋)轉去拍會展。手動對焦 set 無限遠似乎不大理想,手動對焦自己轉來轉去亂較都有兩張 ok。相片原檔 sharp d 靚 d 架,post 上 picasa 和 facebook 後壓縮了,質素也差了 - 信我,原檔真係好好多。

收細光圈至 f/22,exposure set 到 60 秒指標都話未夠,但又不懂用 B 快門,又放番大光圈

時光飛逝轉眼已過了差不多一個小時,時間緊迫又要轉拍金紫荊。斜嘅?大家將就下,好趕呀。最緊要拍到,返去後期剪接加工都好...

遊人眾多也趕不及等到沒有人,又試不同的白平衡。這紅衣女子令我想起周星馳「回魂夜」中穿紅衣服女子跳樓的那段...

我覺以本人的資質和技術,終極口訣是:帶多幾 GB,影得幾多得幾多,希望有一、兩張可以見人!

espwong 發表在 痞客邦 PIXNET 留言(3) 人氣()


留言列表 (3)

發表留言
  • 小彭
  • 潑冷水: 背景唔夠黑... 好似唔係就咁影, 要摭一摭等佢無咁光... 所以take it easy啦!
  • 即係呢,唔係要專業級,總之唔好太矇看到少少外型就得,我要求唔高!

    espwong 於 2009/10/20 21:48 回覆

  • 小妹
  • 唔, 其實呢...夜景相要執架, 你係網度見到人地影得靚果D, 好少會係無執過的.

    仲有呀, 一支wide鏡都好重要架! 嗱, 呢D咪叫做叫教壞人囉...
  • 其實攝影真係可以好花時間,等啱時間,較這兒較那兒都成兩個小時,仲要執相....

    攝影仲可以好敗家,我呢亭半桶水嘅,學多 d ,真係有興趣先再投資,陣間三分鐘熱完對著一大堆過氣玩具咪好傷?!

    espwong 於 2009/10/20 21:52 回覆

  • carjaswong
  • 所以我決定唔玩DSLR是有道理的.
  • 因為小臣還有其他花精神時間的敗家玩意?! XD

    espwong 於 2009/10/22 15:30 回覆

您尚未登入,將以訪客身份留言。亦可以上方服務帳號登入留言

請輸入暱稱 ( 最多顯示 6 個中文字元 )

請輸入標題 ( 最多顯示 9 個中文字元 )

請輸入內容 ( 最多 140 個中文字元 )

請輸入左方認證碼:

看不懂,換張圖

請輸入驗證碼