後記:終於出了票!收費項目包括:120HK(香港機場稅),169SW(日本機場稅),25(不知什麼保險費),52(國泰燃油附加費,舊價)和 33(香港機場保安稅),總數 399。

幾經辛苦打通亞洲萬里通的電話熱線,幫老公訂了十月份去日本的機票,但差不多一個月仍未出電子機票,今天早上又再打去問清楚,誰知客戶服務員又通知我回程的日航班次被取消,要改....!!!

喂,次次都要我主動和客戶服務員對話才通知我,真係好激氣,次次都說是剛剛取消了,所以未及通知,又會咁啱嘅,好難令人相信。正所謂一波三折,這會是我同一個旅程出的第三張電子機票,希望不會再生枝節

espwong 發表在 痞客邦 PIXNET 留言(8) 人氣()


留言列表 (8)

發表留言
  • 冬冬
  • 我同老公都係用asia miles訂左九月尾去日本/關島既機票呀! 不過仲未出飛﹐乜佢哋成日出問題既咩?! 唉也﹐咁我要拿拿聲出飛先得喇.... >_<
  • 8 月加燃油附加費,你出左票未呀?
    如果單純坐 cx 自己的直航航班,又沒轉駁其他oneworld partner 的航班,都好少出問題嘅,今次搭 oneworld partner 麻煩多多,唉!

    espwong 於 2009/08/02 10:37 回覆

  • carjaswong
  • 好彩叫你去check一check啫~
  • 都奇怪點解這個月都未出到 e-ticket,因為 login 見 marco polo club 個戶口有這個行程的紀錄,以為唔駛驚先至咁耐才跟進,誰知又生枝節!

    espwong 於 2009/08/02 10:40 回覆

  • jokelib
  • No lar... 6月已經改o左, 出晒 news, 佢大你搏你唔清楚o者.

    http://www.jal.co.jp/inter/info/operation.html

    不過 99% 佢都係新請番黎.... 舊人走得 8899....
  • 佢就係大我話日航 7 月 29 日才通知 cx,我有我罵,佢有佢堅持....


    明明星期五話即日出票,因為 8 月加燃油附加費,今日都未有 e-ticket,打去 check 話排緊隊出,我話你同事話 8 月加燃油附加費,如果因此有額外支出,我係唔會接受!佢 check 完一輪話照番 7 月的燃油附加費,仲會安排盡快出票。我覺得有時做人都要惡 d,先唔會被蝦!

    espwong 於 2009/08/02 10:47 回覆

  • joeyee
  • 日航已經取消晒D附加費羅播, CX仲要加? 咁你搭咁多班機, 點計呀?
  • 我都唔知....

    espwong 於 2009/08/03 23:12 回覆

  • 冬冬
  • 我都係坐JAL呀! >_<~ 乜8月加燃油附加費咩?! 我上禮拜日日打電話去﹐但佢都冇同我講呀!!! 你知唔知加幾多??

    唉﹐我wait list緊班早D既機﹐你知唔知JAL比唔比D人去機場standby架?
  • 去機場 standby?我未試過喎...好似冒險左些少,希望你快點 confirm 到啦。

    espwong 於 2009/08/03 23:15 回覆

  • jokelib
  • JAL 7-9 月都係免 fuel surcharge, 大家唔駛擔心. CX 就一樣 $50 一程.

    暫時只係定左 10月加
  • 好在,多謝指點迷津!

    espwong 於 2009/08/03 23:16 回覆

  • 小彭
  • 原來我都未有機票, 又話要1星期先出到... 其實出唔到都好呀, 唔使去!
  • 我張機票 3.0 出左啦,但老公個張 v.1.0 都仲未有,又要再打電話去追。

    espwong 於 2009/08/04 20:52 回覆

  • 小彭
  • 其實, 出左佢都可以再改... 根據較早前網上討論區資料, 就算比錢買jal票都無通知客人, 有人根本都係駁唔到機都無通知... 所以, 都係個句, 到時先check啦, 人算不如天算呀!
  • 出左好似有少少揸拿,不過自己這次的經驗告訴大家 - 無錯,出左票航空公司都可以取消班機,仲要無通知,而客人被蒙在鼓裡...自己隨時準備執生

    espwong 於 2009/08/06 09:15 回覆

您尚未登入,將以訪客身份留言。亦可以上方服務帳號登入留言

請輸入暱稱 ( 最多顯示 6 個中文字元 )

請輸入標題 ( 最多顯示 9 個中文字元 )

請輸入內容 ( 最多 140 個中文字元 )

請輸入左方認證碼:

看不懂,換張圖

請輸入驗證碼

【 X 關閉 】

【PIXNET 痞客邦】國外旅遊調查
您是我們挑選到的讀者!

填完問卷將有機會獲得心動好禮哦(注意:關閉此視窗將不再出現)

立即填寫取消