午餐:「順興」車仔麵/腸粉,個人口味是油麵比腸粉好,雞翅膀、冬菇和牛腩好吃,魚皮餃、辣魚蛋和豬皮一般。
  

我很少蒸魚,所以對控制火候不大在行,過熟魚皮都爆開了,幸好此魚少骨肉滑不會韌(魚名忘記了,在鵝頸橋「東興海鮮」買,請阿姐介紹一尾少骨多肉肉質滑的海魚,她幫我們選了這尾,索價 $65,阿姐說蒸 8 分鐘便成,我怕不夠熟蒸了 8 分半),加上「頤和園」豉油,不錯。不過我想請問各位有識之士,蒸魚要不要放薑?好像聽人說過下了薑魚肉會韌。

另有紅酒燴牛肋肉。飯後水果是上星期六在祟光百貨超市買的靜岡蜜瓜,香甜 ^^
  

espwong 發表在 痞客邦 PIXNET 留言(7) 人氣()


留言列表 (7)

發表留言
  • 悄悄話
  • 小卡
  • 原來不是用磁器蒸魚,怪不得八分半鐘便魚皮爆裂.
  • 奶奶蒸魚蒸掛骨都是用金屬碟啊,我想金屬較傳熱應該好一點嘛

    espwong 於 2009/06/02 10:11 回覆

  • 小彭
  • 根據經驗, 係有d魚唔可以落薑去蒸, 如多寶魚, 點解? 你試吓啦! 不過應該同屬カレイ科的左口又無事喎! 我估右口都無事. 而一般蒸魚我都會落薑蔥, 夏天了, 試下豆豉, 檸檬, 麵豉蒸啦, 不過唔適用於貴價魚.
  • 我還是喜歡傳統廣東式薑蔥蒸海魚,豆豉, 檸檬, 麵豉好像和倉魚、烏頭較為啱 key...
    貴價魚 - 等我實習多些才試,免得白花寃枉錢。

    espwong 於 2009/06/02 23:34 回覆

  • 小卡
  • 金屬傳熱快確實是優點,不過蒸魚我仍是喜歡使用磁器,而且爐火對時間亦有直接影響,多研習自然更易掌握,努力^^
  • 係,要多多研習實踐... 我會繼續努力

    espwong 於 2009/06/02 23:35 回覆

  • lau2tang
  • 亞蘇話蒸新鮮魚係唔使落薑架,用蔥墊底蒸熟,再加新鮮蔥係面,淋熟油就得。
    用金屬碟係傳熱快,但亦都會散熱快,條魚未食完就凍哂囉,我奶奶教我,用厚低磁碟放蒸鍋上reheat,水滾後,將魚放落磁碟上蒸,因為係厚低碟,條魚一路食住都仲有微溫,都幾好架~
  • 係,就係阿蘇講嘅,不過忘了她的理由...

    多謝分享,下次又試用磁碟,應該不會爆得咁厲害。要多點試驗才可估計到蒸所需時間。

    espwong 於 2009/06/03 22:14 回覆

  • lau2tang
  • 唔使估,我通常問賣魚個位條魚要蒸幾耐呀,佢地俾嘅時間通常都好準確。
  • 咁下次信哂賣魚哥/姐啦,之不過金屬碟和磁碟蒸的時間會否有少少差別呢....

    espwong 於 2009/06/05 13:35 回覆

  • lau2tang
  • 我多數都係用磁碟,所以我一路當賣魚哥/姐講嘅時間就係磁碟專用~

您尚未登入,將以訪客身份留言。亦可以上方服務帳號登入留言

請輸入暱稱 ( 最多顯示 6 個中文字元 )

請輸入標題 ( 最多顯示 9 個中文字元 )

請輸入內容 ( 最多 140 個中文字元 )

請輸入左方認證碼:

看不懂,換張圖

請輸入驗證碼

【 X 關閉 】

【PIXNET 痞客邦】國外旅遊調查
您是我們挑選到的讀者!

填完問卷將有機會獲得心動好禮哦(注意:關閉此視窗將不再出現)

立即填寫取消