這個星期四原訂計劃是和老公再遠征九龍城,後來看巴士路線會經紅磡,剛巧有兩間位於紅磡的食店在 openrice 好評如潮,也在小女子的待吃名單上,決定改變主意。

第一家在寶石戲院大廈,據網友說這戲院還是舊式大銀幕,廉價早場也未成絕響。

就是這年中無休的日式小店,沒有加一,由日本人師傅主理。




牛肉烏冬 $58,牛肉還帶嫩紅,肉質入口沒渣滓。湯熱騰騰,烏冬亦有嚼勁。

天丼 $48,附味噌湯。有三大只蝦,一小尾魚,一塊甜薯和一塊茄子。炸漿不算厚,入口尚脆不很肥膩,蝦略欠鮮味,但品質和味道以 $48 來說對人客已經有交代!熱飯有水蒸氣,所以上檯拍了照後我倆快快把天婦羅炸物夾走。醬油帶甜味不錯吃,只嫌飯煮的較濕。

吃了兩款食物,質素不錯,增持了吉列黑豚 $90。普通吉列豬扒 $28,收這價錢當然有期望。希望愈高真的失望愈大!吉列和肉很易分離各走各路,而豚肉不夠香有點韌又欠肉汁,就是看相片也覺得乾和韌。想不到結尾是反高潮,劃上一個不完滿的句號!


一場來到紅磡,食飽了也要會一會「時新快餐店」。小店是多月的 openrice 十大好評食店之首。

魚扒包,煎得香脆的魚扒沒有一點雪藏腥味,份量慷慨,包也烘的熱脆鬆軟,才 $10 是有誠意之作。嘻嘻,漢堡包之家不是麥當勞哪。下次必吃漢堡包加蛋。

三河屋
地址 : 紅磡明安街14號寶石戲院大廈地下D舖
電話 : 2330 7175

時新快餐店
地址 : 紅磡黃埔街1A地下
電話 : 2362 1279

espwong 發表在 痞客邦 PIXNET 留言(5) 人氣()


留言列表 (5)

發表留言
  • 小彭
  • 哎呀, 好彩你無同我講話去三河屋, 如果唔係我食左飯都實碌落黎啦! 因為我都未去過又想去. 咦, 明太子...
  • 明太子是專為小彭拍的...
    奧運臨近,都要安排一次紅磡馬拉松...

    espwong 於 2008/05/18 10:03 回覆

  • 大頭仔
  • 日本人主理?$48 碗天丼?要試啊!
    時新都要試呀,唔知禮拜日有冇下午茶呢?
  • 個天丼除了飯略濕,真係唔錯。
    是頗有水準的一間小店(吉列黑豚例外),每一款食物都是即點即製,所以人客多了要稍等。

    時新我也是第一次去,不清楚,小彭 ))))

    espwong 於 2008/05/18 10:06 回覆

  • 小彭
  • 紅磡馬拉松?! 隨時候命啦! 八點召集都唔驚你呀, 打邊爐都得!
    時新星期日開架, 不過好似好多人個喎, 有一次我見d人排到出門口而去食左第二d野. 但係佢有不定休架.
  • 小彭好豪氣!如果要打埋邊爐,真係要跑全馬一天賽....@_@

    仲有小Q 平時係放九點,唔係八點...

    小彭話「八點召集都唔驚你呀」,小Q話「不過驚有人食佐晚飯嗱」!

    espwong 於 2008/05/19 21:20 回覆

  • 小娜
  • 三河屋真係估佢唔到喎,見到佢無厘頭用葵紋做招牌,真係好令人卻步.

    馬拉松最好唔好揀星期日或者我off個日,你明架啦.
  • 小娜 OFF 個日即係邊日呢?耐人尋味...

    espwong 於 2008/05/19 21:21 回覆

  • 小娜
  • 唔係IQ題,係數學題,簡單黎講,下個sat off係5/31,而明天下午有事要辦,所以唔o係紅磡.

您尚未登入,將以訪客身份留言。亦可以上方服務帳號登入留言

請輸入暱稱 ( 最多顯示 6 個中文字元 )

請輸入標題 ( 最多顯示 9 個中文字元 )

請輸入內容 ( 最多 140 個中文字元 )

請輸入左方認證碼:

看不懂,換張圖

請輸入驗證碼

【 X 關閉 】

【PIXNET 痞客邦】國外旅遊調查
您是我們挑選到的讀者!

填完問卷將有機會獲得心動好禮哦(注意:關閉此視窗將不再出現)

立即填寫取消